18 smarta frågor för att verkligen lära känna varandra

Känner du att det är dags att lägga till ett par nummer till din frågerepertoar? Småprat kan vara trevligt och ett bra sätt att påbörja bekantskapen, men det räcker inte riktigt till om man verkligen vill lära känna någon. Så, därför har vi tagit fram en lista med intressanta frågor, specialdesignade för att hjälpa dig få en bättre inblick i vem personen verkligen är – de kan även vara bra att ha till hands för att förebygga avbrott av pinsam tystnad.

Oavsett om det handlar om nervositet eller äkta nyfikenhet, frågorna är intressanta och fungerar för allt ifrån nya bekantskaper till konversationer med någon du har ett förhållande med sedan en längre tid. Med det sagt, vill vi ändå framhäva att det kanske inte är direkt klokt att ställa ALLA frågor på första dejten, då en del av dem kanske är lite känsliga. Oftast räcker det med en fråga för att dra igång en livlig konversation. Men, allt efter hur modig du känner dig, varsågod att välja och vraka!

Vi skulle så klart gärna ta åt oss hela äran för denna fenomenala lista, men sanningen är den att frågorna är framtagna av Arthur Aron vid Interpersonal Relationships Lab vid Stony Brook University i New York, och är specifikt designade för att fördjupa bekanskapen och förståelsen med en partner, vän eller familjemedlem. Listan med frågor tar cirka en timme att gå igenom och är ordnade efter “svårigetsgrad”, med de lättaste först och de svårare sist.

Då börjar vi!

 1. Om du fick välja vem som helst i världen, vem vill du helst ha som middagsgäst?
 2. Innan du ringer någon, övar du vad du ska säga? Om ja, varför?
 3. Hur ser en perfekt dag ut för dig?
 4. Om du fick chansen att leva tills du blir 90 år gammal, och fick välja mellan att behålla antingen sinnet eller kroppen av en 30-åring under de sista 60 åren av ditt liv, vilket skulle du då välja?
 5. Har du någon föraning om hur du kommer att dö?
 6. Om du kunde ändra på någonting när det kommer till hur du uppfostrades, vad skulle du då ändra på?
 7. Om du kunde vakna imorgon med en ny egenskap eller förmåga, vad skulle det då vara?

 8. Finns det något du drömt om att göra sedan länge? Varför har du ännu inte gjort det?
 9. Vad är du mest stolt över i ditt liv?
 10. Vad värdesätter du mest i en vänskapsrelation?
 11. Vilket är ditt värsta minne?
 12. Om du visste att du om ett år plötsligt kommer att dö, skulle du då förändra ditt sätt att leva fram till dess? Hur och varför?
 13. Vilken roll spelar kärlek och gemenskap i ditt liv?
 14. Turas om att nämna positiva egenskaper hos den andre. Nämn vars fem karaktärsdrag.
 15. Om du ska bli nära vän med din partner, vad är viktigt för henne eller honom att veta?
 16. Om du dör ikväll, utan möjlighet att kommunicera med omvärlden, vad skulle du då ångra mest att du aldrig sade till någon? Varför har du inte sagt det ännu?
 17. Ditt hus med allt du äger brinner. Efter att du har räddat din familj och dina husdjur får du chansen att springa in och rädda ett föremål – vad skulle det i så fall vara? Varför?
 18. Utav alla dina familjemedlemmar, vems död skulle vara svårast för dig?

Där har du den! Den ultimata listan med frågor för att ta steget från småprat till att verkligen lära känna någon!