Därför är online dejting för alla

Det är 2018 och om du – som singel – av en eller annan anledning ännu inte har testat online dejting, så är det dags nu! Jag vet såklart inte exakt vad som kan få dig att tveka, men en del känner att det kan verka osäkert, andra tycker kanske det är obekvämt att erkänna att man “behöver hjälp” med kärlekslivet, och vissa uppfattar nog fortfarande ett visst skimmer av “social stigma” kring konceptet.

Vad som än har hindrat dig hittills, så är vi här för att visa dig att online dating är det absolut bästa sättet för dig att öka antalet potentiella partners, och därmed dina chanser att finna någon att inleda att lyckligt förhållande med.

Är online dejting säkert?

Låt oss börja med säkerhetsfrågan, då jag tror det är något som många finner viktigt. Alla har vi läst eller hört historier om hur folk blir lurade på en massa pengar via en eller annan sida. Det har även hänt att personer har blivit utsatta för våld eller värre.

Det är dock så, att om man bara iakttar ett par enkla säkerhetsmått, så kan du undvika 99% av dessa risker. En del sidor, till exempel ElitSinglar, granskar alla profiler och arbetar aktivt med att hindra oseriösa användare, bedragare och liknande, från att använda sig av deras sida.

>> Se vilka dejtingsidor som vunnit våra relationsexperters hjärtan. <<

Alla dessa funktioner är där för att hålla dig säker, men du ska ändå inte glömma bort att tänka på följande när du går på dejt med någon du ännu inte riktigt känner:

Håll er alltid till allmänna platser när ni först träffas. Om du har möjlighet, kan det även vara bra att berätta för vänner eller familj vem du ska träffa, var ni ska vara, samt när du förväntar dig vara hemma igen. Man gör också klokt i att vara försiktig med alkoholen. Visst kan man väl vara nervös, men att dricka för mycket kan dels leda till att man ger ett intryck som man kanske inte önskade, och det påverkar som bekant även omdömesförmågan negativt.

online-dating

Fungerar online dejting?

Ett svar skulle kunna vara: “Ja, det hade inte varit en mångmiljardmarknad annars”.

Var och en av oss har en bekantskapskrets på cirka 150 personer. Utav dessa kommer ungefär häflten vara gifta eller upptagna, och hälften av de resterande kommer sedan att vara antingen för gamla eller för unga för att vi ska vara intresserade av dem. Kvar blir omkring 30 stycken som vi kanske skulle överväga att dejta. Om du sedan börjar dra bort de som inte matchar dina personliga preferenser vad det gäller till exempel utseende och personlighet, så minskar antalet potentiella partners i din omkrets förmodligen dramatiskt.

Framgången som dagens online dejting-sidor har nått beror mycket på deras förmåga att förvandla detta lilla antal potentiella partners till en stor och varierad grupp av intressanta individer.

>> Se vilka dejtingsidor som vunnit våra relationsexperters hjärtan. <<

Genom att vidga horisonterna ökar även antalet personer vi har att välja mellan. Det säger sig själv, att med ett större urval, ökar även chanserna att finna den perfekta matchningen. Tack vare avancerad modern dejting-teknologi, som till exempel ElitSinglars psyokologiskt baserade personlighetstest, är halva jobbet redan gjort. Du fyller i ett 20 sidors formulär, och sedan matchar sidans algoritm – framtagen av professionella relationspsykologer – dig med de medlemmar som du statistiskt sett har störst chans att ha ett lyckat och långvarigt förhållande med. Vi har alltså nått tämligen långt från gamla kontaktannonser i dagspress och veckotidningar!

Är online dejting något att skämmas för?

Själv har jag en teori till varför det har förekommit en del social stigma kring online dejting. Kanske har det att göra med att det när det hela började, så var det som plattformar där nästan bara personer med avancerade tekniska färdigheter var aktiva. Det rörde sig alltså mestadels om folk med en bakgrund inom datavetenskap, ett område som, tyvärr, dominerades av män. Dessa var kanske inte alltid de mest socialt kompetenta individerna; män med intressen så som rollspel och serietidningar, som fortfarande bodde hemma och kanske lämnade ett och annat att önska när det kom till personlig hygien. Jag överdriver och generaliserar så klart mycket grovt här, men bara för argumentets skull och för att jag vill visa hur saker och ting har förändrats.

Jag vill därför informera dig om att numera har 15% av alla vuxna amerikaner testat online dejting, och utav dessa så var 80% mycket nöjda med sin upplevelse! Detta rapporterade Pew Research Center redan 2015. Sedan dess har fenomenet bara växt, och med den ökade populariteten hos dejtingplatformar, så som Tinder, skulle jag tro att man kan lägga till ytterligare ett par procent till de här siffrorna idag.

Online dating är numera fullkomligt normaliseat och är överhuvudtaget inte längre något som man höjer på ögonbrynen åt.